samedi 3 mai 2014

cuisine fondant au chocolat / czekoladowe niebo w gebie

s'il y a bien quelque chose que je ne maîtrise pas en cuisine c'est le chocolat. Les connaissances confirmeront que ma mousse au chocolat est un désastre (je l'ai réussie une seule fois), les gâteaux se font rares mais enfin.... là, tout a changé.
J'ai trouvé une recette que sans doute toutes les Françaises ont dans leurs carnet de recette. Mais moi, je ne l'avais pas.  Je ne suis pas trop chocolat, en Pologne c'est pas le plus populaire des ingrédients gastronomiques.
Alors pour les nulles en chocolat, voici la recette du gâteau inratable tout fondant chocolat.

200g de chocolat
125g de beurre en morceaux
125g de sucre

6 oeufs
1 cuillère de farine

faire fondre le chocolat avec le beurre en morceaux, mélanger et laisser refroidir un peu
y ajouter les jaunes d'oeufs un à un et mélanger pour que cela devienne lisse
incorporer la farine

battre les blancs en neige

ajouter 1/3 de blancs dans le chocolat en mélangeant énérgiquement
ensuite incorporer le reste des blancs tout doucement

enfourner pour 25min dans le four à 180°

sortir, laisser refroidir et démouler
Bon appétit!



______________________________

czekoladowe ciasta to absolutnie nie moja dzialka ale probuje od czasu do czasu zrobic cos czekoladowego. Nie wiem czy to brak doswiadczenia czy moze bycie przyszywana Francuzka ale jakos z czekolada sie za bardzo nie lubimy.
Od jakiegos czasu jednak udaje mi sie robic ciasto wg znalezionego przez przypadek przepisu na bardzo proste czekoladowe ciasto, ktore moja rodzina zaadoptowala natychmiast i ktore robie prawie co tydzien.
To bardzo typowe francuskie proste ciasto, zadnych mas, zadnych dodatkow, owocow i lukrow, tylko miekkie, rozplywajace sie w ustach czekoladowe ciasto :) zwane po prostu "niebo w gebie"

200g czekolady
6 jaj
125g twardego pokrojonego w kostki masla
125g cukru
1 lyzka maki

polamana czekolade roztopic z pokrojonym w kostke maslem (w mikrofali lub w bain marie)
wymieszac by wszystko bylo plynne
lekko ostudzic

do czekolady dodawac po kolei po jednym zoltku, dobrze mieszac (nie musi byc mikserem)
po dodaniu wszystkich zlotek, dodac lyzke maki

bialka ubic na sztywna piane

dodac 1/3 piany do czekoladowej masy, wymieszac energicznie
reszte piany dodac do masy i tym razem wymieszac delikatnie

przelac mase do formy wylozonej papierem albo natluszczonej
piec przez 25min w piekarniku na 180°
nie nalezy piec do tzw. suchego patyczka, zaleta tego francuskiego ciasta jest wlasnie to, ze ciasto jest "mokre" i rozplywajace sie w ustach. Dla pewnosci mozna do ciasta wbic patyczek ale powienien on byc wilgotny jakby ciasto bylo "sciete" ale jeszcze nie suche, ciasto troszke wyrasta ale po wystygnieciu opada, to jak najbardziej normalne

ostudzic i wyciagnac z formy
SMACZNEGO!

1 commentaire:

Merci pour votre visite et ces quelques mots de partage :)